Tips om te stoppen met het eten van suiker

Iedereen weet dat het eten van teveel suiker slecht is voor de gezondheid. Te veel suiker kan gaatjes veroorzaken en je risico op aandoeningen als hartziekten, diabetes en obesitas verhogen. Het probleem is dat suiker lekker smaakt, ons lichaam er naar hunkert, en het zit in vrijwel alles wat we eten. Het is heel moeilijk om van suiker af te blijven.

Suiker zit in voor de hand liggende voedingsmiddelen, zoals snoep, gebak en fruit. Maar het is ook te vinden op minder voor de hand liggende plaatsen als een additief. Enkele veelvoorkomende boosdoeners van voedingsmiddelen met verborgen suiker zijn zuivelproducten, brood, ketchup en voorverpakte maaltijden.

Voedingsmiddelen met een laag vetgehalte bevatten vaak meer toegevoegde suiker dan producten met een normaal vetgehalte, omdat suiker wordt toegevoegd om de smaak te compenseren die verloren gaat als het vetgehalte wordt verlaagd. Wanneer je suiker eet, laat je lichaam dopamine vrij uit het beloningscentrum van je hersenen. Dopamine is het “feel good” hormoon. Elke keer dat het vrijkomt, geeft het je lichaam een goed gevoel en wil het meer. Dit is de reden waarom suiker zo verslavend is en waarom we er naar hunkeren als we ons verdrietig of depressief voelen.

Hier zijn vijf manieren om je suikerverslaving te helpen beteugelen:

Stop in één keer. Net als bij andere verslavingen, is colt turkey de beste manier om toegevoegde suiker uit je dieet te bannen. Onthoud dat alle koolhydraten eigenlijk complexe suikers zijn. Veel van deze kunnen een gezond deel van je dieet zijn, zolang ze niet je hele dieet uitmaken. Het is aan jou om te bepalen hoeveel suiker je uit je dieet wilt schrappen. Misschien wil je alle toegevoegde suikers schrappen of alleen suikerhoudende dranken. Het stoppen of verminderen van de suikerconsumptie kan je hersenen de kans geven om te resetten. Hierdoor worden de dopamineniveaus gereset en raak je het verlangen naar suiker kwijt.


Ruim je voorraadkast op. Ontdoe je van alle zoetigheden in huis die je poging om te stoppen kunnen saboteren. Als je geen zoetigheid in huis hebt, is de kans veel groter dat je een gezondere optie kiest.
Verleg je verlangens. Onthoud dat wanneer je naar suiker verlangt, je lichaam eigenlijk op zoek is naar een dopamine-afgifte. Als je de volgende keer trek hebt, probeer dan in plaats van te eten een activiteit te doen waarbij dopamine vrijkomt, maar die niet schadelijk is voor je taille. Activiteiten zoals wandelen, hardlopen, yoga of gewoon een boek lezen kunnen hetzelfde genotspunt in je hersenen triggeren. Als dat niet werkt, drink dan een groot glas water om er zeker van te zijn dat je honger niet verwart met dorst. Als het verlangen nog steeds aanhoudt, probeer dan een voedingsmiddel met een natuurlijke suiker, zoals fruit, te vervangen door een geraffineerde suikersnack.


Kijk uit voor undercover suikers. Zoals hierboven vermeld, zijn toegevoegde suikers overal te vinden. Zorg ervoor dat je je etiketten leest en controleert op toegevoegde suikers in je voedsel. Suiker kan onder veel verschillende namen worden gevonden. Let op woorden die eindigen op “-ose” (zoals sucrose, fructose, dextrose). Andere stiekeme benamingen voor suiker zijn glucose, maltodextrine, maïsstroop en mout. Voedingsmiddelenbedrijven weten dat mensen zich zorgen maken over de consumptie van suiker, dus proberen ze het zo moeilijk mogelijk te maken om het te herkennen.


Hou je bloedsuikerspiegel in balans. Als je je bloedsuikerspiegel in balans houdt, kun je intense verlangens naar suiker voorkomen. Probeer gedurende de dag kleinere, frequentere, voedzame maaltijden te eten (om de 3-4 uur). Zorg ervoor dat deze maaltijden/snacks vol zitten met eiwitten en vezels om je langer vol te houden. Geraffineerde suiker komt snel in je bloedbaan, maar gaat er ook snel weer uit, waardoor je een “suikercrash” krijgt. Het is de crash die je hersenen het signaal geeft dat je meer suiker (lees: dopamine) nodig hebt en de cyclus herhaalt zich.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *